Atmosféra sa nám pomaly, ale isto "zvianočnieva". Tak, ako celá krajina, tak aj naša záhrada oddychuje. Ale každý záhradkár vie, že aj napriek tomu má v zime čo robiť.

V prvom rade je dôležité kontrolovať zeleninu, ktorú skladujeme. Pivnice, ktoré sme pred naplnením vydezinfikovali, vyčistili a poriadne vyvetrali, udržujeme v správnej teplote a vlhkosti. Tým docielime dlhšiu skladovateľnosť úrody. Spravidla, väčšinu druhov skladujeme pri vysokej vlhkosti a nízkej teplote. Výnimkou je napríklad cesnak a cibuľa, ktoré skladujeme na chladnom ale suchom mieste.

V decembri je vhodný čas na inventúru našich osív. Tie postupom času strácajú klíčivosť, preto je vhodné staré (po dátume spotreby) vymeniť za nové. Široký sortiment kvalitných osív nájdete na našom webe www.tradicneosiva.sk. Nezabudnite, že osivá máme uložené na tmavom, chladnom a suchom mieste.

Záhradné náradie, črepníky a nádoby na pestovanie si v zime pripravíme na ďalší rok. Taktiež je vhodný čas na plánovanie budúcej sezóny. Zvoliť si správny osevný postup a rozmiestnenie jednotlivých druhov je výborným krokom ku kvalitnej a vysokej úrode.

Ak máte chuť na domácu čerstvú zeleninu aj v zime, tak určite siahnite po druhoch, ktoré si môžete vypestovať v interiéri počas celého roka. Odporúčame vám vyskúšať rukolu ´Wild rocket´, ktorá obohatí vaše jedlo jemnou pikantnou chuťou a výraznou arómou. Je výbornou prísadou do zeleninových šalátov. Nezabúdajte, že táto rastlina je bohatá na vitamín C, ktorý napomáha prevencii proti prechladnutiu či chrípke. Podobne si vieme doma dopestovať aj žeruchu. Naša odroda ´Dánska´ sa pýši pestrým obsahom vitamínov, rýchlym rastom a úrodou už do 7 - 14 dní. Pokiaľ ste milovníkmi pažítky, v zime si ju viete nahradiť cibuľou. Tú husto vysejeme a počkáme, kým začne klíčiť. Mladé rastliny môžeme po vzídení najemno nastrihať a použiť do šalátov alebo polievok.

A keďže Vianoce sú predo dvermi, položíme vám otázku: "Máte už darčeky nakúpené?" Ak ste ešte stále nič nevymysleli, a máte vo svojom okolí milovníkov záhradníčenia, môžete ich obdariť našimi tradičnými, slovenskými, naturálnymi osivami. Vyskladajte im balíček presne podľa ich chuti.

Inšpirujte sa našimi tipmi:

Lekáreň v záhrade: kapucínka ´Tall Single Mixed´, cibuľa ´Všetana´, chilli ´Vtáčie oko´, dúška tymiánová, mäta pieporná, šalvia lekárska

Zelenina do súdka: kapusta biela ´Pourovo pozdní´, mrkva ´Rubína´, reďkev čierna ´Black Spanish long´, jabĺčková paprika ´Ilika´, nakladačka ´Othello´ F1

Pre milovníkov polievok: zeler buľvový ´Pražský velikán´, kaleráb ´Gigant´, mrkva ´Flakkee 2´, petržlen koreňový ´Hanácká´, petržlen vňaťový ´Astra´

Letný zeleninový šalát: kápia ´Slovakia´, rajčiak ´Idyll´, ľadový šalát ´Pražan´, bazalka ´Genovese´, červená cibuľa ´Karmen´

Niečo pre oko: aksamietnica, okrasné tekvice, kapucínka ´Tall Single Mixed´, levanduľa lekárska, dúška tymiánová

Pokojné a radostné Vianoce, a do skorého záhradníčenia, priatelia!

Semenárstvo | Starký jojo