Jesenný výsev mrkvy a petržlenu? Starký Jojo ti povie, ako na to!

Jeseň je pre každého záhradkára obdobím, kedy zbiera poslednú úrodu a pripravuje záhradu na "zimný odpočinok". No toto nie je úplným pravidlom, pretože okrem najbežnejšej výsadby cibuľovín na jeseň sa čoraz viac stávajú praxou jesenné výsevy rôznych druhov listovej, či koreňovej zeleniny. Poďme sa spolu pozrieť, ako si dopestovať skorú úrodu mrkvy a petržlenu.

Mrkva a petržlen patria medzi najvýznamnejšie druhy koreňovej zeleniny. Vzhľadom na úzku príbuznosť druhov je technológia pestovania dosť podobná. Jesenné výsevy sa vyznačujú netypickým termínom výsevu, pričom hlavným cieľom je využitie benefitov jesene, zimy a skorej jari. Výsev začíname realizovať najskôr v októbri, kedy predpokladáme, že teploty neposkytnú osivu vhodné podmienky na klíčenie. Osivo v pôde prečká zimu, a následne na jar vyklíči. V tomto období môže čerpať z bohatej zásoby vody v pôde, ktorá sa vytvorila počas zimy. Zároveň sa odbúrajú obranné látky, ktoré bránia klíčeniu (furokumaríny), čo sa najviac týka petržlenu. Osivo klíči spravidla okamžite, ako sú na to vhodné podmienky, čiže sa dá predpokladať skorší nástup vegetácie v porovnaní s jarným výsevom.

Osivo vysievame do hĺbky 15 - 20 mm, do riadkov vzdialených 0,3 – 0,4 m (Petříková a kol., 2012). Ideálnym stanovišťom sú výživné, kypré pôdy (Uher a kol. 2009). Zimné obdobie je typické premenlivými zrážkami a studeným počasím, dôsledkom čoho pri nízkych teplotách osivo stráca klíčivosť, preto odporúčame urobiť výsev hustejší. Zároveň, je vhodné výsev nakryť bielou netkanou textíliou, aby sme ho chránili a mohli sa tešiť z úrody, čo najskôr. Starostlivosť o porast je viac menej rovnaká, ako pri jarných výsevoch. V období klíčenia a vzchádzania osiva je v prípade nedostatočného množstva zrážok potrebné pomôcť rastlinám závlahou. Porast v dobrej kondícii docielime odburiňovaním a plytkým okopávaním medziriadkov (Pokluda a kol., 2022; Flora, 2007). Z prvej úrody sa môžeme tešiť už v apríli, pričom dopestovaná mrkva a petržlen sú vhodné skôr na priamy konzum, ako na skladovanie.

Jedným z najdôležitejších krokov k úspechu jesenných výsevov je výber správnej odrody. Z našej ponuky osív určite odporúčame vysoko výnosnú odrodu mrkvy Lysa, vhodnú najmä pre priamy konzum, ďalej v našej ponuke nájdete aromatickú odrodu petržlenu Alba, ktorá je typická svojou bielou farbou, odroda Hanácká je vhodná aj na dlhodobé skladovanie, vhodnou je tiež výnosná odroda Olomoucká dlouhá a stará klasická nemecká odroda Berliner.

No, a v závere si spolu zhrňme, aké sú výhody a nevýhody jesenných výsevov.

Výhody:

  • Skoršia úroda
  • Menej úkonov v záhrade v jarnom období
  • Efektívnejšie využitie zimných zásob vody v pôde

Nevýhody:

  • Vyššia spotreba osiva
  • Riziko znehodnotenia osiva a rastlín vplyvom negatívnych faktorov spojených so zimným obdobím
  • Úroda, najmä pri mrkve, nie je vhodná na dlhodobé skladovanie

A teraz, keď už viete ako na to, poďte to s nami vyskúšať. Hor sa do výsevov a veľa chutných mrkvičiek a petržlenov vám želá

Semenárstvo | Starký jojo

ZDROJE:
Flora. 2007. Dostupné na: http://www.flora.sk/index.php?selected_id=122&article_id=699.
PETŘÍKOVÁ, K. - HLUŠEK, J. 2012. Zelenina. Praha: Profipress. 191 p. ISBN 978-80-86726-50-2.
POKLUDA, R. a kol. 2022. Zelenina. Praha: Profipress. 256 p. ISBN 978-80-88306-20-7.
UHER, A. a kol. 2009. Zeleninárstvo (poľné pestovanie). Nitra: SPU. 212 p. ISBN 978-80-552-0199-3.