Zeleninová záhrada v marci. Čo všetko má pre nás pripravené?

Divoké februárové dni vystriedal o čosi teplejší marec. Sezóna sa rozbieha a nám v záhrade postupne pribúda práce. Hurá! Poďme sa so starkým Jojom pozrieť, čo má pre nás marec pripravené.

S predpestovaním priesad sme začali už v januári. Vaše zasiate papriky, zeler a baklažán už pravdepodobne vyklíčili. Taktiež niektoré odrody rajčín, ku ktorým postupne vysievame ďalšie. V marci je vhodné vysievať napríklad veľmi chutnú a aromatickú "cherry" odrodu ´Idyll´, a paprikový typ rajčiny ´San Marzano 3´, ktorý sa ideálne hodí na spracovanie do kuchyne. Pre tých, ktorí nemajú vlastnú záhradu je tu lahodná črepníková kríčková rajčina ´Balkonzauber´. Výborne sa jej bude dariť na vašom balkóne, ale aj záhone. Podobne dovysievame aj papriku, a to štipľavé baranie rohy ´Barkol´ a slovenskú jabĺčkovu odrodu ´Ilika´. Ku kalerábu pridáme odrodu ´Gigant´, ktorá patrí medzi odrody s najväčšími a lahodnými buľvami. Spomedzi hlúbovín si môžeme dopestovať priesady kelu ružičkového ´Casiopea´. Cukety pestujeme zvyčajne z priameho výsevu, avšak odrody ´Nero di Milano´, ´Italian light green´môžeme mať i z priesad.

S ďalšími prácami budeme pokračovať na záhone. Medzi dôležité úkony, ktoré patria tomuto obdobiu je hnojenie a príprava pôdy. Je dobré, ak záhradkár pozná svoju pôdu a vie, čo si žiada. Preto vám odporúčame z času na čas dať svoju vzorku pôdy na rozbor inštitúciám na to určeným. Na základe výsledkov si budete vedieť správne nastaviť priebeh hnojenia. Hlavné hnojenie by malo prebiehať na jeseň, kedy do pôdy zaorávame anorganické a organické hnojivá. Vo svojich záhradkách po priemyselných hnojivách siahame, až keď je to nevyhnutné, a je potrebné vyrovnanie pomeru živín. V prvom rade si volíme cestu organického hnojenia, na čo využívame maštaľný hnoj, močovku, kompost, alebo zelené hnojenie. Na jar, keď sú vlhkostné podmienky optimálne, hrabľami do pôdy zapracujeme už len potrebné doplnkové množstvo priemyselných hnojív. Robíme tak minimálne 14 dní pred výsevom. Nezabúdajte sa držať vašich osevných plánov a správne vyberať plodiny I., II., a III. trate na miesto pre ne určené. Nevhodné hnojenie by mohlo eliminovať, ba dokonca zničiť úrodu. Ďalším krokom je príprava záhonu, kde budeme vysievať plánované plodiny. Veľké hrudy a pôdu môžeme "rozbiť" a prekypriť kultivátorom a následne urovnať. Keď je záhon pripravený, na rade je vysievanie.

V marci pokračujeme s výsevmi koreňovej zeleniny, a to mrkvy, petržlenu a paštrnáku. Starký Jojo odporúča poloskorú karotku ´Karotina´, neskoré odrody mrkvy ako napríklad ´Olympia´, ´Rubína´, svetoznámu ´Flakkee 2´, či paštrnák ´Dlouhý bílý´. Do svojej záhradky si nezabudnite vysiať jeden z najlepších zdrojov vitamínu C, a to petržlen vňaťový. Vyskúšajte ten náš - hladký ´Festival 68´, alebo kučeravý ´Astra´. Vysievať môžete už aj pór, ktorý si vyžaduje prehnojené výživné pôdy. Dobrou voľbou je veľmi výnosná odroda ´Elefant´. K póru pokojne pridajte cibuľu. Tá sa hodí taktiež pomedzi hlúboviny, cviklu, rajčiny, či šalát. Hovorí sa, že cibuľoviny sú najlepší priateľ záhradkára. Prečo? Lebo výborne podporujú rast a zdravie svojich susedov v záhone. Ďalej sa môže v marci vysievať cvikla, ale s tou kľudne počkajte do začiatku apríla. Koniec marca je ideálny na výsev hrachu cukrového. Pri tejto strukovine dbajte na kvalitne pripravenú pôdu. Ponúkame vám odrodu ´Telephone´, ktorá má chutné zrno. V čase kvitnutia, vďaka farebným kvetom, pôsobí veľmi dekoratívne. Skvelými výnosnými odrodami sú aj ´Alderman´ a ´Gloriosa´. Svojou skorou úrodou vás poteší odroda ´Hermes´ a odroda ´Zázrak z Kelvedonu´, ktorá má výnimočne sladkú chuť, taktiež odroda ´Carouby´, kde konzumujeme celé struky. Medzi prvé plodiny, ktoré vysievame patrí v neposlednom rade aj reďkovka. S výsevmi začíname vo februári, a pokračujeme v marci. Na toto obdobie je vhodná odroda ´Maslový gigant´, ktorá je odolná voči vybiehaniu do kvetu a má lahodné obrovské buľvičky. Na výsev podobne čaká aj ľadový šťavnatý šalát ´Pražan´, ale aj špenát siaty.

K zeleninovej záhrade určite patrí aj tá bylinková. Mať doma prírodnú lekáreň má mnoho benefitov. V prvom rade bylinky často slúžia ako "odpudzovače" škodcov a chorôb záhradných plodín, svojím vzhľadom a krásou kvetu lahodia oku. A čo je najdôležitejšie, môžeme po nich siahnuť, ak chceme dochutiť svoj pokrm, pripraviť chutný a hlavne zdravý čaj. Bylinky produkujú takzvané sekundárne metabolity, ktoré majú široké spektrum liečivých účinkov. Preto sú skvelou zbraňou pri prevencii a podpornej liečbe bežných, ale aj závažnejších ochorení. Dopestujte si dnes svoju vlastnú bylinkovú lekáreň a siahnite po osivách z našej ponuky. Čaká tam na vás voňavá levanduľa, šalvia, dúška, aromatický koriander, typická talianska bazalka, ligurček, majorán, chutná mäta, medovka, ale aj symbol vernosti, lásky a šťastia - rozmarín.

Jarné mesiace nás môžu prekvapiť prízemnými mrazmi, preto je dôležité byť pripravený. Plodiny, ktoré začali postupne vschádzať, pred mrazmi chránime použitím netkanej textílie. Netkanú textíliu použijeme počas vegetácie aj v prípade, že chceme zabrániť nadmernému vysušovaniu pôdy, ochrániť rastliny pred chorobami a škodcami, či zamedziť výskytu burín.

Vyzerá to tak, že jar je už tu. Konečne si môžeme naplno užívať prvé slnečné lúče, čerstvý vzduch a oddych. Veď predsa, čo je lepší relax, ako čas strávený v záhrade?

Tak nech sa teda oddychuje, a do skorého záhradníčenia, priatelia!

Semenárstvo | Starký jojo