Je za nami prvá polovica prázdnin a niekde za rohom záhrady nás už pomaly očakáva jeseň. Augustové slnko postupne vyfarbuje plody dopestovanej zeleniny a my sa venujeme zberu a spracovaniu úrod a príprav na jesenné výsevy.
V auguste zbierame rajčiny, papriky, uhorky, ktoré sú typické postupným dozrievaním. Podobne aj melóny, dyne, tekvice a baklažán. Po dosiahnutí požadovanej veľkosti, vyfarbenia a zrelosti plody opatrne, ideálne so stopkou oddelíme od rastliny. Dbáme na to, aby sme ju nepoškodili a mohla nám prinášať ďalšiu úrodu. Z koreňovej zeleniny robíme zber zeleru, petržlenu a mrkvy, neskoré odrody však ešte ponecháme v zemi. K tomu pridáme aj kaleráb, kukuricu či fazuľu. Dokončujeme zber bôbu, cibule a cesnaku, a začíname so zberom skorých odrôd cvikly. Vo všeobecnosti však platí, že termín zberu sa môže líšiť v závislosti od druhu, klimatických podmienok daného roku a odrody. Na obaloch našich osív okrem iných užitočných informácii nájdete aj časové rozmedzie, kedy je dobré zber vykonať.
A ak ste si mysleli, že v auguste už nič vysievať nebudeme, tak ste na omyle. Začiatok tohto mesiaca patrí reďkovkám. Vhodné odrody sú čierna reďkev ´Black Spanish long´, reďkovka ´Granát´ s typicky veľkými buľvičkami, či odolná a chutná odroda ´Duo´. Ďalej vysievame šalát, napríklad mrazuodolný ´Winter Marvel´ alebo rustikálnu listovú odrodu ´Biscia rossa´, pekinskú kapustu, vodnicu, pažítku, kôpor. Augustový výsev petržlenu a zimnej cibuľky nám zabezpečí úrodu v nasledujúcom roku.
Naša zeleninová záhrada si aj naďalej vyžaduje precíznu starostlivosť, preto sa snažíme porasty udržiavať nezaburinené, pôdu pravidelne kypríme, porast podľa potreby zavlažujeme a pozorujeme výskyt chorôb a škodcov. Na prázdne miesta môžeme vysievať ďalšie druhy. Ak však chceme pôdu do ďalšieho roka “oživiť” môžeme siahnuť po zelenom hnojení. Vhodnými rastlinami sú lucerna, ďatelina, horčica a facélia, ktoré po vzídení a dosiahnutí výšky cca 15 cm zarýľujeme do pôdy.
Aj vám sa tento rok urodilo toľko zeleniny, že ju nestíhate konzumovať? Ak neviete, čo s ňou, skúste potešiť svoju rodinu, priateľov, susedov. Ostatnú nadmernú produkciu si môžete spracovať a uchovať na zimné mesiace. Ideálnym spôsobom je kvasenie, konzervovanie, mrazenie či sušenie. Typickým druhom na kvasenie je kapusta. Podobne sa dajú uchovať aj druhy ako napríklad uhorky, ktoré si pripravíme vo forme kvašákov. Ak k nim primiešate mrkvu, karfiol, papriku…, získate chutný a bohatý zdroj vitamínov na zimu. V sladkokyslom náleve si vieme pripraviť uhorky-nakladačky, karfiol, papriku-kápiu, baranie rohy, patizóny… Sterilizovať vieme aj mrkvu, cviklu, rôzne šaláty a čalamády…, ktorých receptov je nespočetné množstvo. Stačí si vybrať podľa svojej chuti a fantázie. Sušenie je spôsob, ako si vyrobiť zeleninové čipsy, ktoré v sebe uchovajú veľké množstvo vitamínov, antioxidantov a minerálnych látok. Zeleninu je možné použiť aj pri príprave štiav - buď samostatne, alebo v kombinácii s vašim obľúbeným ovocím. Šetrným spôsobom uchovania zeleniny je aj mrazenie. V tomto prípade je dobré zeleninu očistiť, oblanšírovať (ponoriť na krátko do horúcej vody a následne ponoriť do vody ľadovej) a dať zamraziť.
Zeleninová záhrada sa v auguste stáva pestrofarebnou paletou. Ponúka nám rozmanité chute, vône, tvary. Inšpiruje človeka, dodáva energiu, pokoj a hlavne výnimočnú chuť zelenín, ktoré ste si od semienka vypestovali holými rukami.
Vychutnávajte si všetky tieto dary v objatí posledných letných slnečných lúčov, a do skorého záhraníčenia, priatelia!
