Čo nás v novembri ešte čaká v záhrade? Starký Jojo vám poradí!

Jeseň v záhrade

Krajina sa v mesiaci november chystá na zimný oddych, no starký Jojo nezaháľa ani v tento čas. Veľmi rád vám prezradí, čo ho v záhrade v novembri ešte čaká.

Na začiatok určite nezabudnite pozbierať poslednú úrodu reďkovky, vodnice a neskorej kapusty. Takéto odrody kapusty, ako napríklad Pourovo pozdní sú vhodné na skladovanie i kvasenie. Na hriadke môžete počas celej zimy ponechať druhy, ktoré odolávajú mrazom. Z našej ponuky je to napríklad ružičkový kel Casiopea, paštrnák Dlouhý bílý, pór Elefant, ale aj čierna reďkev Black Spanish long. Citlivé druhy chránime pred mrazmi mulčovaním, môžeme použiť slamu alebo čečinu.

Najneskôr, do konca tohto mesiaca, je potrebné vysadiť cesnak. Myslite aj na jesenné výsevy cibule, zimných odrôd šalátu, odporúčame odrodu Zimný zázrak, či špenátu, vhodná je odroda Matador. Do skleníkov v novembri vysievame valeriánku, ale aj šalát. Ak sa chcete skoro na jar tešiť z vlastnej koreňovej zeleniny, tak určite vyskúšajte pestovanie mrkvy a petržlenu z jesenných výsevov. Ako na to, nájdete v tomto článku.

V novembri, ak ste to nestihli skôr, je dôležité venovať pozornosť pôde. Tú je potrebné kvalitne pripraviť, doplniť živinami do ďalšieho roka. Medzi základné úkony patrí hnojenie a orba (nie pod koreňovú zeleninu). Koreňová zelenina okrem zeleru neznáša priame hnojenie organickými hnojivami – vyžaduje pôdu v tzv. starej sile. Preto sa zaraďuje v 2. roku po organickom hnojení. Pôdu hnojíme maštaľným hnojom, kompostom, rôznymi organickými hnojivami alebo fosforečnými a draselnými hnojivami. Tie do pôdy zapracujeme orbou, či hlbším rýľovaním. Hrudy zeme sa vplyvom zimných mrazov rozrušia a rozpadnú. Získame tak drobnohrudkovitú štruktúru pôdy, ktorá sa bude na jar jednoduchšie pripravovať na výsev.

Jeseň v záhrade | Semenárstvo

S príchodom zimných mesiacov môžeme začať pomaly uvažovať a plánovať, čo nás čaká budúcu jar. Výber osív si určite nenechávajte na poslednú chvíľu, ale už dnes môžete "nakuknúť" do našej ponuky a vyberať odrody, ktoré naplnia vaše očakávania.

Využite ešte pekné jesenné dni na práce v záhrade a verte, že budúci rok vás odmení krásnou úrodou.

Do skorého záhradníčenia, priatelia!

Semenárstvo | Starký jojo